6 przedmiotów kuchennych, które znajdziesz w tunezyjskiej kuchni

Kuchnia tunezyjska mocno się różni od polskiej kuchni stąd też tunezyjscy gospodarze mają w swoim domu przybory, które w Polsce nie są znane.

Kanoun

Puste naczynie wykonane z terakoty, używane jako kocioł do gotowania potraw na węglu drzewnym. Jego kształt z wgłębieniami na krawędziach pozwala na umieszczanie na tym narzędziu kuchennym pojemników do przygotowywania potraw lub produktów przeznaczonych do gotowania bezpośrednio na żarze. W Tunezji często używany poprostu jako grill, pomocny w przygotowaniu np slata mechouia czy grillowaniu mięsa czy ryb.

Piec tabuna

Tradycyjny piec z terakoty, w którym wypieka się chleb tabuna. Nazwa pieca jest taka sama jak chleba. Obecnie w wielu domach używa się bardziej nowoczesnego pieca z żeliwa.

Golla

Nieszkliwionego, porowatego, ceramicznego naczynia, które służy do duszenia mięs, szczególnie jagnięciny, a czasem wielbłąda. Bardziej uzywane na południu Tunezji zwłaszcza do przygotowania dania gargoulette.

Zezoua

Zezoua (wamia.tn)

Miedziane naczynie w którym przygotowuje się kahwa arbi czyli kawe po turecku.

Mehrez

Mehraz – moździerz (Reda Khiroudi)

Miedziany moździerz służący do mielenia przypraw. Składa się z cylindrycznego pojemnika i tłuczka.

Keskes

Keskes to nazwa tradycyjnego naczynia do gotowania kuskusu. Jest to w istocie metalowy garnek do gotowania na parze. To właśnie w taki sposób gotuje się tradycyjnie kuskus, gotując jednocześnie sos w dolnym garnku i kuskus na parze w górnym naczyniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgoda na pliki cookie z Real Cookie Banner