Boukha – jedyny taki mocny alkohol made in Tunisia
Boukha to jak sam producent określa – brandy produkowana w Tunezji, otrzymywana przez fermentacje i destylacje fig. Często określana jako wódka lub bimber.
Historia powstania tunezyjskiej brandy tak naprawdę zaczyna się w Rosji…
Ponad 200 lat temu Yaakov Bokobsa wyprodukował wódkę z destylacji owoców. Z powodu złego stanu zdrowia, postanowił osiedlić się w cieplejszym klimacie. I tak dotarł i zamieszkał w Tunezji, gdzie spróbował wyprodukować alkohol z fig, co mu się udało. Ale to dopiero jego wnuk – Abraham zaczął produkcję na większą skalę, wynalazł nowy proces destylacji, ustalił recepturę, wg której produkuje się tą wódkę po dziś dzień. W 1880 roku osiadł w La Soukra, gdzie zbudował pierwszą fabrykę.
Skąd wzięła się nazwa “Boukha”?
Wielu tłumaczy nazwę jako “opary alkoholu” w języku judeo-tunezyjskim. Ale tak naprawdę wyjaśnienie jest znacznie prostsze. Kiedy Yaakov’i Bokobsa udało się wyprodukować napój alkoholowy z owoców nazwał go wódką, co w języku rosyjskim zapisuje się tak: “водка”. A ponieważ Tunezyjczycy nie umieją czytać cyrylicy, wkrótce zmieniła się nazwa na Bouka a następnie na Boukha.
Rodzaje Boukhi
Obecnie produkowane są różne wersje Boukha Bokobsa: Original (na zdj.) – pierwsza wersja wódki, Cuvee Prestige – o delikatniejszym smaku, podwójnie destylowana, Silver – powstała w 2017, jest pięciokrotnie destylowana, l’Oasis Classic oraz l’Oasis Prestige. Co pięć lat wprowadzają nową limitowaną edycje – Boukha 5, której wyprodukowano tylko 5000 sztuk.
Standardowo wódki Boukha mają 37,5 %. Pita w niewielkich ilościach przed posiłkiem podawana z kemia czyli zestawem przekąsek (wszak Tunezyjczyk bez czegoś do zjedzenia nie będzie pił) idealnie nadaje się jako aperitif by zaostrzyć apetyt, można także potraktować ją jako digestif by pomogła w przyspieszeniu procesów trawiennych. Może być podawana sama, w temperaturze pokojowej lub zmrożona. Nadaje się jako dodatek do koktajli czy jako baza do drinków. Pamiętajcie, Boukha nie tylko jest w Tunezji produkowana i eksportowana na inne rynki. Tunezyjczycy również sięgają po ten trunek, ale wciąż preferują piwa niż alkohole wyskokowe. Popularna jest wśród turystów.
Przykładowe drinki na bazie Boukha
Cocktail Mood
- 20 ml Boukha Bokobsa Original,
- 50 ml ginu,
- 15 ml świeżego soku z jeżyny,
- 15 ml świeżego soku z malin,
- 30 ml soku z pomarańczy.
Wymieszaj wszystkie składniki w shakerze z dużą ilością pokruszonego lodu.
Fig & Mint Coquito
- 25 ml skondensowanego mleka,
- 40 ml mleka kokosowego,
- 10 ml Boukha Bokobsa Original,
- 2,5 ml amaretto,
- szczypta soli.
Wymieszać wszystkie składniki z kruszonym lodem.
Fig It Up
- 35 ml Boukha Bokobsa Original,
- 15 ml likieru ziołowego,
- 15 ml likieru z makakui,
- 35 ml świeżego soku z cytryny,
- 22,5 ml syropu figowego,
- cytrytna.
Wymieszać wszystkie składniki w shakarze z dużą ilością kruszonego lodu. Polać cytryną.
Artykuł powstał na bazie informacji na oficjalnej stronie producent, stamtąd również pochodzą przepisy.