Brik czyli najsmaczniejsza przekąska w Tunezji

Brik to tunezyjska przekąska, bardzo popularna zwłaszcza w Ramadanie. Danie przyrządzane jest z ciasta malsouka i farszu – najczęściej jajka, tuńczyk i ziemniaki. Brik jest znany też w innych krajach (czasami w trochę zmienionej postaci) – Algierii i Libii jako bourek czy w Turcji jako bӧrek. W Tunezji nie jest popularne przygotowanie samodzielnie ciasta malsouka, najczęściej gospodynie po prostu kupują już gotowe ciasto w sklepie ale już farsz może się różnić w zależności od regionu a nawet domu. Idealnie przygotowany brik jest chrupiący, delikatny i nie jest ostry w smaku.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 150 ml wody,
- 0,5 kieliszka oleju lub oliwy,
- 1 łyżeczka soli,
- 2-3 ziemniaki,
- natka pietruszki,
- 1-2 jajka,
- tuńczyk,
- olej.
Sposób przygotowania:
Aby przyrządzić samodzielnie ciasto malsouka należy zmieszać składniki: mąkę pszenną, ziemniaczaną, wodę, olej lub oliwę, sól oraz zmiksować przez około 5 min. Następnie należy przygotować garnek z gotującą się wodą, postawić na niego patelnie, najlepiej taką do naleśników. Surowe ciasto nakładamy pędzlem kuchennym tak aby nigdzie nie pojawiły się dziury. Czekamy aż ciasto się upiecze. Delikatnie ściągamy ciasto z patelni. Co ważne nie kładziemy gorącego ciasta na inne placki.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu. Ugotowane ziemniaki pokroić, dodać posiekaną natkę pietruszki, odsączony tuńczyk oraz ugotowane jajka również pokrojone w kosteczkę bądź surowe i oliwę – to razem mieszać (w przypadku surowego jajka nałożyć na zmieszane resztę składników na cieście). Na ciasto nałożyć farsz i zwinąć je według upodobań – na pół, w trójkąty lub cygara. Na rozgrzanym oleju na patelni smażyć briki.