Tunezyjska citronada czyli tamtejsza wersja lemoniady, bardzo popularna w Tunezji, idealna na upały. Gasi pragnienie, jest lekko gorzka. Podobnie jak z innymi smakołykami z kraju dojrzałych daktyli, sposób przygotowania różni się co inny region kraju. Ja przedstawię sposób mojej teściowej.
Składniki:
- 3-4 średnie cytryny
- 2 l wody
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Z dokładnie umytych cytryn ucinamy końcówki, kroimy na 2 czy 4 kawałki i wsadzamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 45 min. W zasadzie do momentu aż będą miękkie. Ugotowane cytryny odstawiamy do ostygnięcia. Następnie cytryny wraz z wodą w której się gotowały blendujemy i odcedzamy aby pozbyć się pestek, większych kawałków. Na koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Powstały napój powinien mieć gęstą konsystencje, coś jak koncentrat dlatego rozcieńczamy go z wodą w zależności od upodobań. Voile!