Ghrayef – tunezyjskie naleśniki tysiąca dziur
Ghrayef czyli naleśniki tysiąca dziur, znane w Maroku oraz Algierii pod inną, berberyjską nazwą Baghrir. W Tunezji najbardziej popularne są w północno-zachodniej części kraju.
Te lekkie i gąbczaste naleśniki są idealne na śniadanie czy podwieczorek w tunezyjskim klimacie. Tradycyjnie podawana są z miodem lub/i masłem. Głównym składnikiem tych naleśników jest semolina, co ważne musi być ona drobnoziarnista.
Przepis na ghrayef jest bardzo łatwy i już teraz możecie je sami przygotować.
Składniki:
- 2 szkl. semoliny drobnoziarnistej
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 3 szkl. ciepłej wody,
- 1 opk. drożdży instant (7g),
- 1 opk. proszku do pieczenia (16g),
- 1 łyżka cukru pudru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksujemy przez 5 min w dużej misce. Następnie odstawiamy na 15-20 min. Chochelką wylewamy porcję ciasta na rozgrzaną patelnię (bez żadnego tłuszczu, nie rozprowadzamy ciasta). Każdą z porcji smażymy tylko z jednej strony na niedużym ogniu przez ok. 1-1,5 min. I gotowe!