Kuskus z mięsem – król tunezyjskiego stołu

Tunezyjski kuskus to jedno z najpopularniejszych dań w Tunezji, popularne również w innych krajach Maghrebu, przygotowywane na każdą okazję.

Czym jest kuskus i jego historia?

Kuskus jest zrobiony z małych kulek z semoliny durum, które są kruszone i gotowane na parze. Tak naprawdę to coś pomiedzy kaszą a makaronem.

Pochodzenie kuskusu nie jest dokładnie jasne. Istnieją różne wersje kiedy powstał kuskus. Jedna z wersji mówi, iż kuskus mógł zostać wynaleziony przez Berberów już w III wieku przed naszą erą. W Algierii znaleziono prymitywne parowce do kuskusu z czasów panowania berberyjskiego króla Massinissy z Numidii. Inne źródła podają, że kuskus narodził się między końcem dynastii Ziridów (dynastia Berberów ze środkowego Maghrebu) a początkiem kalifatu almohadzkiego około XII wieku. Inni historycy udowodnili, że metoda gotowania kuskusu, polegająca na gotowaniu semoliny na wodzie lub bulionie, w specjalnym garnku (keskes), może sięgać X wieku i mogła zacząć się w zachodnioafrykańskich regionach Królestwa Sudan, (dzisiejszy Niger , Mali , Mauretania , Ghana i Burkina Faso).

Tunezyjskie gospodynie nadal przygotowują samodzielnie kaszę kuskus. Kuskus (w Tunezji nazywany kosksi) to także nazwa dania przygotowanego z pszenicy durum gotowanego na parze z bulionem. W Tunezji istnieje wiele odmian kuskusu – wegetariański, z mięsem (kurczak, baran, krowa, a nawet z mięsem wielbłąda), z owocami morza, rybą czy osben. Na południu Tunezji bywa również przygotowywany na słodko, jednak dzisiaj mam dla Was przepis na kuskus z mięsem.

Składniki:

  • Ok. 0,5 kg mięsa
  • olej
  • 1 kg kaszy kuskus
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kawałek dyni
  • cukinia
  • 1 duży ziemniak
  • 4 malutkie cebule
  • 150 g ciecierzycy
  • 2 podłużne zielone papryki
  • harrisa albo harrisa arbi
  • 2 łyżeczki przyprawy papryki chilli
  • łyżeczka tebel
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zamoczenia ciecierzycy dzień wcześniej w wodzie (można też użyć konserwową). Obieramy warzywa, kroimy je, podobnie też mięso. Przygotowujemy kuskus – ale uwaga! W Tunezji kuskus gotowany jest na parze a dostępne w Polsce kaszy kuskus sugerują gotowanie zalewaniem wrzątkiem co w Tunezji nigdy by nie przeszło. Kuskus tunezyjski jest inny, sporo miejszy niż ten dostępny w Polsce, tunezyjskie gospodynie potrafią przygotować jeszcze mniejsze ziarenka. Więc jeśli nie wiesz gdzie kupić tunezyjski kuskus, nie masz dostępu do kuskusu z Tunezji polecam nawet nie zabierać się do gotowania tej potrawy. Próbowałam, to jest niezjadliwe. Przynajmniej w mojej skromnej opinii. Kuskus należy wcześniej zamoczyć w wodzie, wystarczy 5 min, wtedy zwiększy swoją objetość i rozetrzec go w rękach lub wymieszac łyżką. Można też po kilku minutach dodać trochę oliwy i rozetrzeć rękami kuskus.

Do garnka wlewamy olej tylko w takiej ilości by delikatnie pokrywał dno garnka. Wsadzając garnek na ogień od razu można podsmażyć papryczki zielone. Można to też zrobić w trakcie gotowania na osobnej patelni. U mnie w domu robimy to drugim sposobem, przecina się też papryczki wzdłuż robiąc tzw kieszeń i wsypuje odrobine soli do środka. Następnie na bardzo małym ogniu lub w ogóle wyłączając palnik dodaje się wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy, można dodać go więcej ponieważ ten polski nie jest tak „mocny” jak w Tunezji. Już na większym gazie dodajemy mięso i cebulę. Trochę podsmażamy razem z przyprawami a nastepnie dolewamy trochę wody by zalać mięso. Chwilkę gotujemy, by potem dodać warzywa: ziemniaki, marchew, dynie, cukinie, może któreś z tych warzyw usunąć jeśli nie lubisz bądź nie jest dostępne. Przepis jest dosyć ogólny co do mięsa ale trzeba pamietać, że wszystko zależy jakie mieso gotujemy. Więcej czasu na ugotowanie mięsa będzie potrzeba niż warzyw kiedy będziemy mieć wołowinę, inaczej jeśli będzie to np kurczak. W tym czasie wkładamy na drugi garnek z dziurkami przygotowany kuskus i tak gotujemy przez 15-20 minut. 10 min przed końcem gotowania wsypać ciecierzyce (jeśli jest to ciecierzyca konserwowa), lub należy dodać ją wcześniej zaraz po dodaniu mięsa (jeśli jest to normalna ciecierzyca moczona w wodzie).

Kiedy nasz sos jest gotowy, mięso wraz z warzywami miękkie a kasza ugotowana, nakładamy na talerz kuskus, polewamy dokładnie sosem, dekorując warzywami i mięsem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgoda na pliki cookie z Real Cookie Banner