Kuskus z mięsem – król tunezyjskiego stołu

Tunezyjski kuskus to jedno z najpopularniejszych dań w Tunezji, popularne również w innych krajach Maghrebu, przygotowywane na każdą okazję.

Czym jest kuskus i jego historia?

Kuskus jest zrobiony z małych kulek z semoliny durum, które są kruszone i gotowane na parze. Tak naprawdę to coś pomiedzy kaszą a makaronem.

Pochodzenie kuskusu nie jest dokładnie jasne. Istnieją różne wersje kiedy powstał kuskus. Jedna z wersji mówi, iż kuskus mógł zostać wynaleziony przez Berberów już w III wieku przed naszą erą. W Algierii znaleziono prymitywne parowce do kuskusu z czasów panowania berberyjskiego króla Massinissy z Numidii. Inne źródła podają, że kuskus narodził się między końcem dynastii Ziridów (dynastia Berberów ze środkowego Maghrebu) a początkiem kalifatu almohadzkiego około XII wieku. Inni historycy udowodnili, że metoda gotowania kuskusu, polegająca na gotowaniu semoliny na wodzie lub bulionie, w specjalnym garnku (keskes), może sięgać X wieku i mogła zacząć się w zachodnioafrykańskich regionach Królestwa Sudan, (dzisiejszy Niger , Mali , Mauretania , Ghana i Burkina Faso).

Tunezyjskie gospodynie nadal przygotowują samodzielnie kaszę kuskus. Kuskus (w Tunezji nazywany kosksi) to także nazwa dania przygotowanego z pszenicy durum gotowanego na parze z bulionem. W Tunezji istnieje wiele odmian kuskusu – wegetariański, z mięsem (kurczak, baran, krowa, a nawet z mięsem wielbłąda), z owocami morza, rybą czy osben. Na południu Tunezji bywa również przygotowywany na słodko, jednak dzisiaj mam dla Was przepis na kuskus z mięsem.

Składniki:

  • Ok. 0,5 kg mięsa
  • 1 kg kaszy kuskus
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy papryki chilli
  • Kawałek dyni
  • 1 duży ziemniak
  • 4 malutkie cebule
  • Ciecierzyca
  • 2 podłużne zielone papryki
  • 1 malutka szklanka oliwy z oliwek
  • Sól

Sposób przygotowania:

Do garnka wkładamy mięso – w zależności jakie chcemy – u mnie akurat był kurczak, wlewamy oliwę, dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę i to wszystko zalewamy wodą tak aby przykryć mięso, gotujemy. Po kilku minutach dodajemy cieciorki, która powinna być zamoczona w wodzie kilka godzin przed gotowaniem kuskusu. Przygotowujemy w tym czasie warzywa, kroimy je na mniejsze kawałki, dodajemy je do sosu po upływie kilku min. Kaszę kuskus moczymy w wodzie przez około 5 min. Następnie w momencie gdy mięsa oraz warzywa zaczynają być lekko miękkie gotujemy kaszę na parze przez około 3-5 min. W tym czasie papryczki należy przetnąć wzdłuż i włożyć do środka odrobinę soli, potem kładziemy je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i delikatnie przysmażamy. Kiedy nasz sos jest gotowy, mięso wraz z warzywami miękkie a kasza ugotowana – dodajemy do kaszy sos dokładnie mieszając. Nakładamy na talerz kuskus, dokładamy dekorując warzywa i mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgoda na pliki cookie z Real Cookie Banner