Ostro i słodko czyli podróż po tunezyjskiej kuchni
Kuchnia tunezyjska jest smaczna, pikantna, aromatyczna i czerwona. Na smak dań tunezyjskich miały wpływ kuchnie berberyjskie, żydowskie, arabskie, francuskie czy otomańskie.
W kuchni tej znajdziemy mięsa typu: drób, wołowina, baranina czy mięso wielbłąda, do tego ryby i owoce morza (m.in. sardynki, tuńczyk, ślimaki, kalmary). Ważnym składnikiem dań tunezyjskich są warzywa (ziemniaki, pomidory, marchewki, papryki, cebule, ciecierzyca, bób), z powodzeniem można też znaleźć dania bezmięsne.
Przyprawy oraz zioła jakie stosuje się w kuchni tunezyjskiej dzięki której jest taka aromatyczna to m.in. kminek, kumin, pieprz, kurkuma, szafran, liść laurowy, rozmaryn, mięta, oregano, kolendra, papryka słodka oraz częściej chilli dzięki której dania są takie ostre oraz mieszanki przypraw ras el hanout, i tabel.
Co głównie jadają Tunezyjczycy?
“Narodowym daniem” Tunezji jest kuskus z jagnięciną, kurczakiem, rybą, owocami morza czy też na słodko (bardziej popularne na południu kraju). Tunezyjczycy lubią zupy jak sder, hsou, leblebi. Na szczególną uwagę zasługuje broudou, które nie jest czerwoną zupą jak większość zup przygotowywanych w Tunezji. W kuchni tunezyjskiej znaleźć można wiele rodzai gulaszy – mloukhiya z juty, market jelbena z mięsem i zielonym groszkiem, kamounia z podrobów, mermez i inne. Kolejnym popularnym daniem są wszelkiego rodzaju makarony, np. nouasser – podobny do naszego makaronu łazanki, rechta, spagetti. Makarony te dodawane są do zup lub podaje się z sosem i mięsem, czasami pieczone w piekarniku.

W Tunezji lubią śniadania czy kolacje na gorąco. Idealnym przykładem jest ojja lub chakchuka, na słodko np. naleśniki tysiąca dziur – ghrayef. Kluczowym składnikiem śniadań są jajka.
Bardzo popularne w Tunezji są różnego rodzaju sałatki np. slata mechouia, warto wspomnieć o tajine – w Maroku czy Algierii to zupełnie inne dania – w Tunezji zaś jest to zapiekanka jajeczna. Niektóre dania spożywane są tylko lokalnie jak np. w rejonie Sahelu popularne są potrawy ze ślimakami, na Djerbie – rouz djerbien (ryż po djerbijsku).
Tunezja ma też swój street food. Na mieście można zjeść libane, makloub, frikasse, mlewi, chapati, kafteji, kaskrout tounsi.
Pisząc o kuchni tunezyjskiej nie można nie wspomnąć o harrisie. Harrisa to ostra pasta paprykowa. Tunezyjczycy dodają ją do prawie każdego dania: do zup, sosów, sałatek, makaronów, kuskusu czy kanapek. Sprzedaje się ją w puszkach, tubkach czy słoiczkach dosłownie wszędzie: na souku, w sklepach czy supermarketach. Uważa się, że najlepsza harrisa pochodzi z półwyspu Cap Bon. Wiele gospodarstw również samodzielnie przygotowuje harrise (harrisa arbi),
Tunezyjczycy standardowo część dań jedzą używając sztućców ale jednak większość potraw jedzą rękami a dokładniej mocząc w daniu kawałek chleba czy bagietki, dlatego pieczywo jest takim ważnym elementem kuchni tunezyjskiej. Pieczywa jakie się używa to głównie bagietki (chobza) oraz chlebek tabuna.
Co ważne przepisy na dania często różnią się od regionu a nawet gospodarstwa. Nie ma jednego właściwego przepisu na daną potrawę.
Jakie dania warto spróbować z kuchni tunezyjskiej będąc w Tunezji?
Kuskus – tradycyjne danie kuchni tunezyjskiej pochodzenia berberyjskiego, danie przygotowane z kaszy kuskus gotowanej na parze z sosem, warzywami oraz mięsem bądź rybami, sposób przygotowania równi się w zależności od regionu kraju. Kuskus można przygotować na słono oraz na słodko.
Market jelbena – gulasz, który wziął swoją nazwę do zielonego groszku który jest jednym z głównych składników.
Mloukhiya – gulasz przygotowywany z juty kolorowej często z mięsem.
Kamounia – gulasz z wątróbki, swą nazwę danie to wzięło od kminu rzymskiego, jednego ze składników.
Leblebi – danie (zupa) na bazie ciecierzycy.
Tajine – zapiekanka jajeczna z dodatkami mięsa np. kurczaka lub tuńczyka
Brik – wywodzi się z kuchni otomańskiej, to danie przygotowane z ciasta składanego w trójkąt lub półksiężyc smażonego na głębokim tłuszczu. Nadzienie to głównie jajko, tuńczyk, ziemniaki, natka pietruszki.
Slata mechouia – sałatka z grillowanej papryki i pomidorów.
Ojja merguez – jajecznica z pomidorami oraz kiełbaskami jagnięcymi merguez, Mylona często nawet przez samych Tunezyjczyków z shakshuką.
Frikasse – “bułka” smażona na głębokim oleju, z harissą, ziemniakami, tuńczykiem itp.
Tunezyjskie słodycze

Po sytym daniu pora na deser. Słodycze tunezyjskie mają jedną główną cechę – są bardzo słodkie, dużo bardziej niż polskie wypieki. Niektóre rejony Tunezji specjalizują się w danym deserze.
Do tunezyjskich deserów najczęściej używa się orzechów, migdałów, miodu, wody różanej, sorgo a nawet nasion szyszek sosny. Pomimo tego, iż w Tunezji rośnie wiele owoców to nie są one bardzo wykorzystywane do wypieków czy deserów.
Z okazji Moulid przygotowuje się assida zgougou – budyń z nasion sosny. W czasie Ramadanu bardzo popularne są słodycze zlebia, mkharek (najlepsze w mieście Beja) czy wethinin il 9adhi – co znaczy ucho sędziego, samsa. W Sidi Bou Said warto spróbować bambalouni, w Kairouan znaleźć można najlepsze makroud – ciastka z semoliny z nadzieniem daktylowym a z miasta Sfax pochodzą ciastka bjawia czy deser jwejem. Na weselach królują ciastka: baklewa, graiba homs, ka3k warka. Nie można zapomnieć o zouza, yoyo czy mille feuille, które sprzedawane są praktycznie w każdej patisserie (cukierni).