Pate tunisienne to niezwykle popularna przekąska w Tunezji, kupowana zazwyczaj w Patisseriach (czyli tunezyjskich cukierniach). Występuje w różnych wersjach, co cukiernia czy dom to inaczej. Ja natomiast mam dla Was szybki i łatwy przepis na pate tunisienne a’la rolada.
Składniki:
- ciasto francuskie
- 3 jajka
- żółtko
- tuńczyk
- harrisa
- mozzarella
- natka pietruszki
- 2 trójkąty serka topionego
Sposób przygotowania:
Rozłożone ciasto francuskie smarujemy na środku harrisą. Z dłuższych boków ciasta należy co kilka cm poprzycinać ciasto w poprzek aby później można była łatwo złączyć tą niby roladę. Następnie nakładamy po kolei posiekane jajka na twardo, tuńczyka, posiekaną natkę, serek topiony w kawałeczkach, mozzarelle. Następnie zamykamy ciasto układając te końcówki ciasta do góry. Na koniec smarujemy ciasto na wierzchu najlepiej pędzelkiem do ciast – żółtkiem ze szczyptą soli, pieprzu oraz przypraw (np mięta suszona). Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika w 180* (góra-dół) na 20 min. I gotowe!