Pate tunisienne to niezwykle popularna przekąska w Tunezji, kupowana zazwyczaj w Patisseriach (czyli tunezyjskich cukierniach). Występuje w różnych wersjach, co cukiernia czy dom to inaczej. Ja natomiast mam dla Was szybki i łatwy przepis na pate tunisienne a’la rolada.

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 3 jajka
  • żółtko
  • tuńczyk
  • harrisa
  • mozzarella
  • natka pietruszki
  • 2 trójkąty serka topionego

Sposób przygotowania:

Rozłożone ciasto francuskie smarujemy na środku harrisą. Z dłuższych boków ciasta należy co kilka cm poprzycinać ciasto w poprzek aby później można była łatwo złączyć tą niby roladę. Następnie nakładamy po kolei posiekane jajka na twardo, tuńczyka, posiekaną natkę, serek topiony w kawałeczkach, mozzarelle. Następnie zamykamy ciasto układając te końcówki ciasta do góry. Na koniec smarujemy ciasto na wierzchu najlepiej pędzelkiem do ciast – żółtkiem ze szczyptą soli, pieprzu oraz przypraw (np mięta suszona). Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika w 180* (góra-dół) na 20 min. I gotowe!

Jak wykonać pate tunisienne?

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

https://www.instagram.com/tunezja.mojemiejscenaziemi/profilecard/?igsh=MTE2aTRzOGoyMTA2Zw==
Zgoda na pliki cookie z Real Cookie Banner