Tunezyjska zupa ptasie jęzory czyli chorba lsen 3asfour

Pożywna zupa z makaronem zwanym lsen 3asfour czyli ptasie jęzory, bardziej przypominającym ryż.

Przepisów na zupę jest całe mnóstwo w Tunezji. Ja pokaże Wam jednak jak ja ją robię.

Składniki:

  • 300 g mięsa np kurczaka lub cielęciny
  • olej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • mała cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cieciorka
  • 2 łyżeczki harrisy
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka tabel albo kolendry
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1,5 l wody
  • pół szklanki makaronu lsen asfour

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy olej w takiej ilości aby delikatnie przykrył dno garnka. Następnie wkładamy pokrojone w kostkę mięso, cebulę, seler, natkę, wsypujemy przyprawy, wcześniej zamoczoną cieciorkę i nie zapomnijmy o przecierze pomidorowym. Dolewamy wody, mieszamy i na małym ogniu gotujemy pod przykrywką ok 40 min. Na koniec wsypujemy makaron i gotujemy jeszcze 10 min. Pamiętajmy by nie przesadzić z ilością makaronu by zaraz zupa nie wsiąkła w makaron. Jeśli jednak obawiasz się tego, zwłaszcza jeśli zupa ma być na 2 dni, możesz ugotować makaron w osobnym garnku. Tradycyjnie zupę podajemy z bagietką.

Rekomendowane artykuły

1 komentarz

  1. Jestem naprawdę szczęśliwy, że znalazłem ten wpis. Wielu osobom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę na ten temat, ale często tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Czuję, że chyba powinienem wyrazić uznanie za Twoje działania. Koniecznie będę rekomendował to miejsce i częściej wpadał, by zobaczyć nowe artykuły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

https://www.instagram.com/tunezja.mojemiejscenaziemi/profilecard/?igsh=MTE2aTRzOGoyMTA2Zw==
Zgoda na pliki cookie z Real Cookie Banner